fbpx

Το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης της Ψυχής


Πολλές φορές η εξωτερική μας εμφάνιση, η εικόνα δηλαδή που προβάλλουμε, φανερώνει αυτό που αισθανόμαστε.

Δεν είναι ψέματα πως το ίδιο μας το σώμα  μαρτυρά, αυτά που δεν λέει το στόμα μας.

Έτσι μια παραμελημένη εμφάνιση καταμαρτυρά, τις περισσότερες φορές, μια «δυστυχισμένη ζωή»,  γεμάτη αλλεπάλληλα ή επαναλαμβανόμενα προβλήματα που δεν βρίσκουν διέξοδο και λύση.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Η υπερβολική φροντίδα-ενασχόληση του εαυτού μας, ως αντίβαρο και  αναπλήρωση πολλών, συναισθηματικών κυρίως, ελλείψεων.

Και οι στις δύο μορφές αμετροεπούς συμπεριφοράς,  καταδεικνύεται  ψυχολογικό έλλειμμα, στρέβλωση και σε κάθε περίπτωση λανθασμένη κατεύθυνση  για την πιθανή επούλωση θεμάτων, που προφανώς ακόμη δεν έχουν γίνει αντιληπτά με συνειδητό τρόπο.

Η ψυχολογική υποστήριξη, μπορεί να αξιοποιήσει τα δεδομένα, συνδράμοντας στην επαναφορά του ατόμου σε μια υγιέστερη, αν μη τι άλλο, στάση ζωής.

Μόνο όταν το άτομο στραφεί και εστιάσει πραγματικά στον εσωτερικό του κόσμο και αρχίσει να επεξεργάζεται «ποια είναι αυτά που τον ενοχλούν και χρήζουν αλλαγής», τότε μόνο θα μπορέσει να έρθει σε ισορροπία συναισθηματική αλλά και ψυχική. Δυστυχώς πολλές φορές , το ίδιο το άτομο, ενώ βλέπει  πράγματα που δεν τον ευχαριστούν και τον κάνουν δυστυχισμένο,  εν τούτοις συνεχίζει να ακολουθεί το ίδιο «μονοπάτι» και ο φαύλος κύκλος της «δυστυχίας» του συνεχίζεται. Και  ενώ είναι ευδιάκριτο σε όλο τον κοινωνικό περίγυρο, με την στενή ή την ευρύτερη έννοια του όρου, δύσκολα κινητοποιείται θετικά από αυτόν και στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, αποτελεί παράγοντα που επιτείνει το πρόβλημα. Θα πρέπει να συντελεστεί  ένα γεγονός που θα «συγκλονίσει» το άτομο , φέρνοντάς το  αντιμέτωπο με την πραγματική εικόνα του, ώστε να στραφεί στην αναζήτηση βοήθειας από κάποιον ειδικό.

Όταν έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία όλες οι ψυχολογικές-συναισθηματικές διεργασίες, τότε το άτομο νιώθει απελευθερωμένο από το πρόβλημα και τα αδιέξοδά του. Είναι σε θέση να απολαύσει την ζωή του και να επιμεληθεί της εμφάνισής του, αναδεικνύοντας  με τον πιο προφανή τρόπο την ψυχική του ευεξία και ισορροπία.

Πράγματι, η έκφραση : « Το πρόσωπό μας, είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας», εμπεριέχει όλο το νόημα κάθε ανάλυσης, που σκοπό έχει να μας προτρέψει να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας με όσο το δυνατό λιγότερους συμβιβασμούς , ώστε το χαμόγελό μας να είναι η κινητήρια δύναμή μας.

Λυκουρέντζου Χρυσάνθη

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Τμήμα Ψυχολογίας ΕΚΠΑ

HND in Counselling and Psychology

Mail: ch.lykourentzou@gmail.com

Η κυρία Λυκουρέντζου είναι εξωτερικός συνεργάτης της εταιρείας B4U med in beauty.

Για ερωτήσεις ή και εκδήλωση ενδιαφέροντος προσωπικής συνεδρίας μαζί της, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@b4umedinbeauty.gr